• Post author:

Što je digitalna umjetnost?

Digitalna umjetnost je labav pojam koji se može koristiti za opisivanje bilo koje vrste umjetničkog djela nastalog uz pomoć digitalnih medija, tj. računala. To može biti bilo što, od 2D/3D računalne grafike, 3D kiparstva, pixelart, digitalnog slikanja ili čak algoritamski generiranih umjetničkih djela. 

U ležernoj upotrebi, kada govorimo o digitalnoj umjetnosti, uglavnom mislimo na digitalno crtanje, odnosno ilustracije. Digitalno crtanje vrlo je slično tradicionalnom crtežu, jedina je razlika – umjesto da koristimo pravu četku/olovku, koristimo grafički tablet. U sklopu jedne kreativne agencije, digitalni umjetnik može raditi sve od promo materijala poput albuma sličica, ilustracija za prostor (poput naše za najveći hrvatski gaming centar), do maskota vašeg brenda ili koncepta za likove.

Osnovni alati za početak rada

Za početak s digitalnom umjetnošću potrebna su dva osnovna alata.

  • Grafički Tablet
  • Softver za crtanje

Grafički tableti dolaze u raznim izdanjima, od onih naprednijih s kojima crtate direkt po ekranu, do onih koji uopće nemaju olovku s različitim razinama osjetljivosti. Razina osjetljivosti je ključna u digitalnom crtanju jer bez nje tablet ne može registrirati debljinu linije.

Aplikacija/ softver za crtanje: Druga bitna stavka koja vam je potrebna je softver za crtanje. Kao početnik, preporučujemo vam korištenje besplatnog softvera za crtanje. Ali ako želite – možete isprobati i neke plaćene opcije. Tu su besplatni programi poput Gimpa, ili plaćeni poput Photoshopa ili Afinitya.

Temeljni koncepti

Kad se naviknete crtati olovkom i nacrtate neke osnovne oblike, spremni ste za prelazak na sljedeću razinu, odnosno razumijevanje osnova. Ovi se temeljni pojmovi primjenjuju na sve vrste umjetničkih djela bez obzira na to crtate li digitalno ili tradicionalno.

  • Oblik i struktura
  • Anatomija i proporcije
  • Perspektiva
  • Kompozicija
  • Boja
  • Vrijednost (osvjetljenje)

Vježba je ključ do uspjeha

Kao i kod svega, što više vježbate – to ćete biti bolji. To je jedini način da se usavršite u digitalnoj umjetnosti. Umjetnost crtanja može biti zaista zahvalan proces, ali učenje može biti pomalo zamorno. S vremenom ćete možda izgubiti interes, što se često događa kod početnika. Preporučujemo da razvijete rutinu i vježbate svaki dan u određenom vremenskom razdoblju.

Je li tradicionalno teže od digitalnog?

Mnogi ljudi, osobito oni koji slabo poznaju digitalnu umjetnost, kažu da je digitalno lakše od tradicionalnog crtanja, ali to nije točno.

Za dobro crtanje, bez obzira digitalno ili tradicionalno, potrebna vam je vještina, kreativnost i iskustvo. Digitalno crtanje zasigurno dolazi s određenim prednostima, poput mogućnosti brisanja, poništavanja, kao i sustav slojeva odnosno Layer-a. Samim time, s druge strane, otvara puno jaču težnju prema savršenstvu, što često rezultira ne završenim ilustracijama. Jednostavnim riječima, digitalno nije ništa manje teško od tradicionalnog crtanja, samo je drugačije.

Završne Misli

Početak rada s digitalnom umjetnošću može biti zastrašujući, ima previše stvari za naučiti i ne znate odakle početi. Ne postoji jedinstveni konsenzus ili smjernice za početnike o tome kako započeti s digitalnom umjetnošću. Svatko je naučio digitalnu umjetnost na svoj način i ako pitate 10 različitih umjetnika, vjerojatno ćete dobiti 10 odgovora, a svi bi oni izgledali jednako dobro.

Ukoliko pak nemate vremena naučiti kako to sve napraviti sami, kontaktirajte nas i naš će digitalni umjetnik to napraviti za vas!