• Post author:

Što je eKOM?

eKOM je mobilna aplikacija koja gradovima/općinama i njezinim stanovnicima omogućava da na vrlo jednostavan i efikasan način zajednički rješavaju komunalne i ekološke probleme u svojoj okolini. Dizajnirana da bude jednostavna za korištenje i dostupna građanima svih uzrasta, eKOM mobilna aplikacija otklanja probleme koje svakodnevno terete općine i njihove stanovnike, stvara prostor za direktan dijalog između općina i stanovnika, te, najbitnije od svega, omogućuje mještanima da aktivno sudjeluju u podizanju kvalitete života unutar svojeg grada ili općine.

Koje su prednosti korištenja eKom aplikacije?

Danas je, više nego ikad, nužno građanima i seljanima koji su željni preuzeti aktivniju ulogu u podizanju kvalitete života unutar njihove zajednice to i omogućiti. Nadalje, mnogi današnji gradovi i općine – unatoč maksimalnim naporima – ne mogu sami momentalno uočiti i identificirati komunalne i ekološke probleme koji se svaki dan rađaju unutar njihovog područja. Isti ti problemi, koji su ponekad lakše a ponekad teže uočljivi, izazivaju smetnje i frustracije ne samo onima koji upravljaju (gradonačelnicima i načelnicima), već i njihovim stanovnicima.

Naizgled mali i neznatni problemi mogu biti izvor duboke frustracije i uzrok zamjeranja, te ih je zbog toga nužno što prije spoznati i riješiti kako ne bi prouzročili veću štetu ili korodirali duh jedne zajednice. eKOM aplikacija gore navedene probleme šalje tamo gdje i trebaju biti; u prošlost! eKOM dopušta delegaciju odgovornosti, olakšava svakodnevni rad gradova i općina, i omogućuje mještanima da budu odgovorniji, aktivniji i korisniji u društvu.

Iako jednostavna za korištenje, eKOM aplikacija je sposobna izvršiti komplicirane procese i riješiti kompleksne probleme. Najbitnije od svega, ona omogućava stanovnicima da u samo nekoliko poteza fotografiraju i opišu komunalne i ekološke problem. Nakon toga, građani podatke šalju direktno svojim gradskim ili općinskim uredima, koji onda dalje djeluju kako bi se prijavljeni problem što brže i bolje otklonili. eKOM dolazi i s GPS tehnologijom, koja automatski locira mjesto fotografiranja i tako omogućuje komunalnim centrima da znaju točno lokaciju svake primljene prijave.

Također treba naglasiti i činjenicu da je eKOM aplikacija dizajnirana u suglasnošću s Europskom General Data Protection Regulation (GDPR) regulativom, i da kao takva garantira apsolutnu anonimnost i zaštitu podataka svih svojih korisnika.
Mještani čiji se gradovi i općine odluče koristiti eKOM aplikaciju će istu koristiti besplatno, 7 dana u tjednu, 24 sata na dan. Aplikacija je dostupna u iOS i Android verziji, ima ugrađenu vremensku prognozu, GPS lokaciju, arhivu, i još puno toga. Budući da se na aplikaciji svakodnevno radi, ona je sama po sebi nadogradiva, to jest, općine i gradovi koji se odluče koristiti eKOM aplikaciju imaju mogućnost nadograđivanja i proširivanja aplikacije u suradnji s IS Media (dodavanje novih funkcija, karakteristika, prilagođavanje, itd).

Kako koristiti eKom mobilnu aplikaciju?

Kako bismo Vam što bolje prikazali punu moć ove revolucionarne mobilne aplikacije, sastavili smo za Vas jednostavan pregled svih njezinih funkcija. Svaka funkcija je ujedno i ukratko opisana kako biste Vi, krajnji korisnici, uvidjeli s kakvom jednostavnošću možete otklanjati komunalne i ekološke probleme.

Nakon pokretanja aplikacije korisniku se nude 3 mogućnosti:

  1. Prijava putem Google računa
  2. Prijava putem Facebook računa
  3. Prijava anonimno

Dakle, za korištenje eKOM aplikacije potrebna je prijava navedenim načinima. Korisnik se može prijaviti putem Google i Facebook računa, ili anonimno. Treba naglasiti da anonimnim prijavljivanjem korisnik neće osvajati bodove za moguće nagradne igre.

Da, dobro ste čuli! Općine imaju mogućnost nagrađivanja najboljih mještana kroz organiziranje mjesečnih ili godišnjih nagradnih igara.
Nagradne igre mogu djelovati kao odličan izvanjski motivacijski faktor i potaknuti mještane da koriste eKOM aplikaciju i aktivno sudjeluju u unapređivanju svoje zajednice.

Nakon prijave dolazi se do Pronađi me funkcije, pomoću koje eKOM aplikacija automatski locira mjesto korisnika. Zašto je ovo bitno?
Podaci o lokaciji pomažu komunalnim centrima da znaju točan izvor problema. Nadalje, zahvaljujući Pronađi me opciji korisnici aplikacije neće morati u opis prijave (koju šalju) posebno upisivati mjesto izvora problema; aplikacija će to sama odraditi!

Pri vrhu ove funkcija nalazi se i tražilica, u koju korisnici mogu ručno upisati mjesto na kojem se nalaze. Nakon što eKOM locira korisnika, automatski ili uz korisnikovu pomoć, korisnik potvrđuje svoju lokaciju funkcijom pritiskom na Potvrdi.

Nakon uspješne prijave i potvrđivanja lokacije dolazi se do Glavnog Izbornika, srca eKOM aplikacije. Na ovom dijelu aplikacije postoji nekoliko opcija, od kojih su neke detaljnije opisane na idućim stranicama.

  • Arhiva – Arhiva služi za pregledavanje osobnih i lokalnih dokumentiranih prijava
  • Prijavi/Uslikaj – Funkcija koja omogućava korisniku da slika i prijavljuje stvari vrijedne prijavljivanja
  • Vrijeme – Pomoću funkcije Vrijeme korisnik može saznati vremensku prognozu za naredna 3 dana
  • Web – Web funkcija vodi korisnika direktno na službenu web stranicu mjesta življenja. To može biti web stranica grada, općine, sela…
  • Pomoć – U slučaju da korisnik iskusi poteškoće ili ima upite vezane za korištenje i funkcioniranje eKOM aplikacije, pomoć može zatražiti putem opcije Pomoć
  • INFO – U INFO prozoru korisnik može pronaći važne obavijesti iz mjesta u kojem živi

Odabirom ove funkcije korisnik dolazi do magičnog dijela eKOM aplikacije. Iznad velike ikone fotoaparata nalaze se dvije opcije, Glavna i Arhiva. Prva vodi do Glavnog Izbornika, a druga do Arhive podataka.

Pritiskom na veliku ikonu, eKOM aplikacija uključuje kameru uređaja. U slučaju da korisnik već ima fotografiju spremnu za prijavljivanje može ju dohvatiti i učitati pritiskom na funkciju Odaberi iz galerije.

Nakon što je korisnik fotografirao situaciju ili učitao postojeću fotografiju, može ju dodatno opisati u mjestu za opis. Mjesto za opis dopušta maksimalno 200 znakova, što je, smatramo, sasvim dovoljno kako bi se kratko i jasno opisao uočeni problem.

Prijava s fotografijom i opisom sprema se i šalje putem Spremi i pošalji funkcije. Dakle, pritiskom na navedenu funkciju prijava se šalje direktno komunalnom centru i odlaze u Arhivu.

Kao što je već rečeno, u arhivi se nalaze prijave korisnika. Treba razjasniti da se Arhiva dijeli na osobnu i lokalnu arhivu, odnosno, arhivu mještana i arhivu grada ili općine. Dok korisnici mještani mogu provjeravati i pregledavati samo vlastite prijave, korisnici općine i gradovi mogu pregledavati sve prijave.

Sukladno s GDPR regulativom, općine i gradovi ne mogu vidjeti imena i prezimena onih koji su slali prijave. Ova funkcija osmišljena je kako bi se uredno dokumentirale i evidentirale sve prijave koje mještani šalju, tj. ona dokazuje da se određena prijava poslala. Također, Arhiva omogućuje komunalnim centrima da lakše pregledavaju i kategoriziraju prijave s obzirom na urgentnost i datum nastanka određenog problema.

INFO prozor osmišljen je u svrhu informiranja. Dakle, dolaskom na INFO prozor mještani mogu saznati važne informacije vezane za njihovu mjesto.
Ukratko, ova funkcija omogućava gradovima i općinama da obavijeste svoje mještane o stvarima i događajima koje oni smatraju važnima. To mogu biti raznorazne stvari, poput: raspored odvoza smeća, zakonski pravilnici, informacije o važnim događajima, upute u slučaju prirodnih katastrofa, itd.

INFO prozor je u potpunosti prilagodljiv svakom gradu i općini te se može mijenjati i nadopunjavati ovisno o specifičnim potrebama svakog grada i općine.

U slučaju da korisnik (grad, općina ili mještanin) iskusi probleme tijekom korištenja eKOM aplikacije, pomoć može zatražiti putem telefona ili e-maila.

I naravno, ako korisnik ima ideju koja bi unaprijedila i poboljšala samu aplikaciju, svoje prijedloge može upisati u predviđeno područje i poslati putem Pošalji funkcije.

Aplikaciju eKOM razvili smo kako bi svijet učinili ljepšim, čišćim i sigurnijim. Ukoliko i Vi želite koristiti ovu aplikaciju u svojem gradu ili općini, kontaktirati nas možete ovdje.